For et par uker siden fikk Tuva løpetid. Sine to første løpetider har hun fått samtidig med Ida, noe som er veldig praktisk for oss! Ida fikk jo valper ved juletider, og dermed er løpetiden hennes noe senere enn vanlig – og Tuva måtte “klare seg på egenhånd”! Vi merker ikke den helt store forskjellen på humøret til Tuva, men det er et styr med å ta av og på “løpetidstrusen” hennes hver gang hun skal ut eller inn.

Helt siden snøen smeltet har Tuva og jeg trent spor, brukslydighet og feltsøk. Det er veldig morsomt, og kan varmt anbefales som en aktivitet både for barbeter og lagottoer….
Ida er ganske flink til å gå spor og synes lydighetstrening er morsomt, men apporteringen som foregår på feltsøk er ikke noe som hun har helt fått grepet på. Når vi trener henne synes hun egentlig det er morsommere å spise fjorårets tyttebær eller snuse på andre ting….men vi har ikke gitt helt opp ennå!

Tuva derimot synes alt er morsomt….hun henter gjenstander, og går spor med stor entusiasme – og ser fornøyd ut når vi trener lydighet også.

3. mai deltok vi på vårt første sporstevne. Det ble arrangert av vår lokale hundeklubb her i Elverum som har flere ildsjeler innenfor sporten, og veldig villige til å lære oss noviser det de kan!

En sporkonkurranse består av tre deler; feltsøk, spor og lydighet. Man får poeng innenfor de ulike elementene – og med et intrikat poengsystem og ulike vekttall får man tilslutt en total poengsum. Kommer man over en viss poengsum rykker man opp i neste klasse.
Klassene er delt opp i laveste/nybegynnerklasse D – så er det C, B og til slutt A.

Tuva og jeg startet selvsagt i klasse D.
Et feltsøk i klasse D er et felt som er 25 meter bredt og 50 meter langt, gjerne i et relativt flatt skogsområde. I feltet legges det ut fire ulike gjenstander; f.eks en hanske, en lue, en plastboks, en lommebok, et læretui eller lignende. For å få topp karakter må hunden hente inn 2 gjenstander i løpet av 4 minutter.

Vanligvis har Tuva hentet inn disse to gjenstandene på mindre enn 1,5 minutter, men på konkurransen rotet hun fælt, og klarte tilslutt å hente en gjenstand på disse 4 minuttene……jeg tror årsaken til rotet var en kombinasjon av mine nerver og hennes løpetid!! Vi endte opp med 6 poeng av 10 mulige!

Etter at feltsøket var gjennomført var det sporgåing. Sporet blir gått opp av en sporlegger ca 30 minutter før man starter. Personen går en runde i skogen på ca 300 meter – og i løpet av den strekningen skal han legge ned 4 bitte små pinner som hunden skal finne. Vi har 15 minutter på denne øvelsen.

Tuva er veldig glad i å gå selve sporet, men har ikke vært så opptatt av disse pinnene som ligger der! Vi har jobbet mye med å få henne til å forstå at “matmor” blir veldig glad hvis hun finner pinnene – og da vi gikk sporet klarte hun å finne 3 av de fire pinnene. Kravet var minimum to pinner, så vi fikk 9 poeng av 10 mulige!

Siden Tuva har løpetid måtte vi delta som siste ekvipasje i alle øvelsene for ikke å lage problemer for hormonelle hannhunder….

Etter våre to delkonkurranser i skogen dro vi tilbake til klubbhuset der vi skulle gjennomføre del tre: lydighet.
Lydighetsprogrammet består av flere øvelser; lineføring, dekk under marsj, innkalling, hopp over hinder, apportering og fellesdekk i tre minutter.

Jeg var litt nervøs for at Tuva skulle være like ukonsentrert her som hun var på feltsøket, men til min store glede gjennomførte hun de ulike øvelsene uten problemer. Selvsagt var det masse småpirk, men vi fikk mellom 8 og 9 poeng på alle øvelsene – det var vi strålende fornøyde med.

Etter at alle poengene var regnet ut med sine vekttall og koeffisienter var det stor spenning på hva sluttresultatet skulle bli………og det ble opprykk til neste klasse; C – på vår første konkurransestart!!

Det var selvsagt veldig morsomt, men nå må vi begynne å trene inn nye momenter og høyere vanskelighetsgrad!! Så får vi se om vi er i stand til å delta på nye konkurranser til høsten!!

Her er de stolte vinnere og deltakere i klasse D sporkonkurranse….jeg har lånt bildet fra Elverum hundeklubb sin FB-side!