Nå kan vi se at magen til Tuva vokser…..Hun er i god form og er med på turer hver dag. I går tok vi oss en tur på hundeklubben og trente feltsøk og litt lydighet. Jeg merket at hun syntes det var godt å få brukt seg litt – og få litt “alenetid”. Hun er tålmodig med Saga selv når den lille valpen sjekker ut om det er muligheter for litt melk i juret som nå bare blir større og større. Dessverre for Saga er det dårlig med melk der!!
Det er nå 13 dager igjen til terminen. Hvis alt utvikler seg som det har gjort med løpetid og antall dager før hun fikk eggløsning så kan man jo tro at hun kommer til å gå over terminen smiley, men vi forbereder oss på fødsel i god tid før terminen!
Ida, vår lagotto fikk begge sine kull 3-4 dager før termin, så man vet aldri.

Valperommet begynner å ta form. Delene til vår nye valpekasse er laget og malt, og i dag skal den monteres sammen.
Så skal Tuva få tilbringe litt tid der inne slik at hun blir vant til kassen, og forhåpentligvis føle den som en trygg og hyggelig plass å være!

Saga har begynt å komme inn i husets rutiner….Hun har en enorm appetitt, og etter å ha spist opp sin egen mat prøver hun seg gjerne på de andres matskåler. Heldigvis har hun respekt for litt lavmælt knurring så hun bakker fort ut og legger seg ved siden av og venter til de andre er ferdigspist….da sjekker hun om det kunne finnes noen eventuelle rester – noe det sjelden gjør!
Hun har funnet tonen med Emma, og de kan leke godt sammen.
Hun klør i tennene – som alle valper gjør. Hun har fullt av biteleker, men som vanlig er det ofte hjørner på stoler og andre ting av tre som er mest populært!
Vi har funnet ut at hvis vi smører tigerbalsam på de områdene vi ikke vil at hun skal bite på så hjelper det veldig!
Ellers trener vi mest på “følg meg” – det vil si at hun er med på turer, uten bånd, og alene med meg slik at hun bare har en oppgave, nemlig å følge meg! Føreløpig er hun veldig forsiktig og holder seg nære, men etterhvert vil utforskertrangen komme og da vil vi trene mye på innkalling.
Når vi er ute i hagen trener vi også innkalling, og hun er allerede flink til å komme når jeg roper selv når de andre hundene er opptatt med sine ting.
For meg er det noen få områder jeg synes er viktige å trene på i valpeperioden, og det er innkalling, kontakt mellom oss, lære seg å gå i bånd, kunne forstå ordet “sitt” og kunne kjøre bil.
Biltrening er vi godt i gang med. Hver gang vi tar en tur i skogen kjører vi noen minutter i bil. Dermed venner hun seg til å være i buret i bilen og det er noe positivt i andre enden av bilturen. Allerede nå har hun sluttet å pipe.
Båndtrening har vi ikke begynt med ennå, men etterhvert vil jeg legge det inn som en bit av skogsturene våre. Hun må gå i bånd noen meter, så slippes hun fri og får løpe fritt, så noen meter i bånd igjen osv. Dette har jeg gjort med de andre hundene også, og det har funket bra der.
Vi har også trent litt på “sitt”. Hun sitter alltid før hun får maten servert – det tok ikke lang tid før det satt, og nå setter hun seg automatisk. Hun sitter også når hun skjønner at det kan bli servert en liten godbit. Jeg har ikke innført ordet “sitt” ennå, bare brukt håndbevegelser og kroppsspråk, men planen nå er å koble det at hun sitter med kommando-ordet “sitt”. Utfordringen da er at når jeg først har sagt ordet “sitt” så må hun gjennomføre handlingen ellers vil vi ikke lykkes med treningen.
Ellers er det en annen ting som er viktig, og det er å lære henne å bli håndtert. For et par dager siden hadde Saga sitt første bad og kloklipp. I tillegg satt hun i ca 30 sek på stellebordet mens jeg børstet henne litt. Ikke det at det var behov for mye børsting, men for at hun skal bli vant til å være der…..det vil jo bli en del pelsstell fremover og da er det greit å bli vant til dette mens hun er liten og lett håndterlig.

Litt av grunnen til at jeg skriver såpass utførlig om hva vi gjør med Saga er for å gi noen tips på hva jeg synes er viktig å gjøre i perioden etter at man får valpen i hus….!Magen begynner å vokse…..Ida er tålmodig med Saga…..Mye spennende å sjekke i skogen……